Kiadványok
A több országon átívelő hálózati infrastruktúrák kiépülésének szabályozói előfeltételei Közép-Kelet-EurópábanMegjelent: 2011. július 1.

A nemzeti energiapiacok regionális integrációja úgy segítené elő az ellátásbiztonságot, hogy nagyobb piacot hozna létre a termelő és infrastruktúra beruházások számára, és hozzájárulhatna a primer energiahordozók beszerzésének diverzifikációjához. A szorosabb együttműködést és likvid energiapiacokat biztosító hálózati infrastruktúra a piacintegráció alapköve. Az új hálózati beruházások elengedhetetlenek a földgázforrások diverzifikációjához és az országok közti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez.
Az elemzés célja, hogy azonosítsa azt a szabályozói környezetet, ami új gázvezeték- és tárolói beruházások kiépítését támogatja Közép- és Délkelet-Európában. Kutatásunk nem korlátozódik a beruházási ösztönzők vizsgálatára, emellett minden olyan szabályozói eszközt sorra veszünk, amit az európai szervezetek érdemesnek tartottak a regionális integráció ösztönzésére.