Kiadványok
Negyedik energiacsomag? Az uniós energiapiaci szabályozás módosítására tett nyári javaslatokMegjelent: 2015. október 26.

Az Európai Bizottság 2015. júliusában az energiapiacok szabályozásának módosítását célzó javaslatcsomagot tett közzé. A „nyári energiacsomag” kiterjed az emissziókereskedelmi rendszer működését és az energiacímkék alkalmazását szabályozó jogszabályok módosítására, a fogyasztók védelmét és piaci részvételét segítő javaslatokra, és a villamosenergia-piac működési modelljének átalakítására. A következőkben bemutatjuk a javaslatcsomag lényegesebb elemeit és röviden értékeljük azok várható hatásait.
Elsőként a Bizottság által felvázolt új árampiaci modell elemeit tekintjük át, majd bemutatjuk a fogyasztók energiapiaci szerepvállalását segítő, a megújuló energia saját célú termelésére vonatkozó bizottsági ajánlásokat. Cikkünk második részében a klímavédelmi szabályozásba nyújtunk betekintést: a párizsi klímakonferencia előtti időszakban megjelenő önkéntes kibocsátáscsökkentési vállalások áttekintése után megvizsgáljuk, hogy az Európai Unió által tett 40%-os emissziókorlátozási célkitűzést a Bizottság milyen jogszabálymódosításokkal kívánja elérni.