Elemzések
A 2030-ra vonatkozó uniós 40%-os üvegházhatású-gáz kibocsátás-csökkentési cél egyes gazdasági hatásai MagyarországonFeltöltve: 2014. június 1.

2014 elején látott napvilágot az Európai Bizottság javaslata a 2020 és 2030 közötti éghajlat- és energiapolitikai szabályozási keretekről. Jelen tanulmány a bizottsági javaslat Magyarországra gyakorolt hatásait vizsgálja az alábbi három, gazdaság- és energiapolitikai szempontból kiemelt fontosságú területre koncentrálva:

  • Annak vizsgálata, hogy Paks 2 mint kiemelt állami beruházás pénzügyi megtérülését mennyiben befolyásolja az uniós klímavédelmi csomag „szigorúsága”. A tanulmány a REKK európai árampiaci modellje (EEMM) segítségével, szimulációs eszközökkel vizsgálja, hogy az atomerőművi megtérülést hogyan befolyásolják a különböző ETS kvótacsökkentési forgatókönyvek.
  • Annak számszerűsítése, hogy a különböző ETS kvótacsökkentési forgatókönyvek várhatóan milyen aukciós bevételt jelentenek hazánk költségvetése számára a 2021-2030-as időszakban.
  • Annak áttekintése, hogy az ún. Effort Sharing Decision (ESD) hatálya alá eső szektorok (azaz az ETS ágazatokon kívüli szektorok) kibocsátási szintjei 2030-ig várhatóan hogyan alakulnak Magyarországon, és ez milyen viszonyban van különböző feltételezett Magyarországra háruló kibocsátás csökkentési kötelezettségekkel.