Elemzések
A megnövekedett európai LNG kínálat hatása a Duna RégióraFeltöltve: 2016. május 26.

2016 februárjában megjelent az EU LNG és gáztároló stratégiája, mely szerint az LNG fontos szerepet játszik az Energia Unió megvalósításában. A stratégia leszögezi, hogy míg számos tagállam likvid és fejlett gázpiaccal rendelkezik, Kelet-Közép Európa továbbra is egy domináns szereplőtől függ és érzékeny az ellátásbiztonsági sokkokra. A REKK előadása azt vizsgálja, hogyan képes a Duna Régió részesülni a bővülő LNG kínálat nyújtotta piaci lehetőségekből.
A REKK Európai Gázpiaci Modelljével (EGMM) végzett vizsgálat alátámasztotta, hogy a globális LNG kínálat megnövekedése mérsékli a gázárakat Európában, ugyanakkor a Duna Régió ebből a kedvező folyamatból mérsékelten részesül. A több LNG hatására a Nyugat és Kelet Európa közti gázár különbség növekszik. Ennek fő oka a régióban az LNG terminálok hiánya, a hiányzó határkeresztező csővezetékek és a meglévő infrastruktúra magas tarifák miatti alacsony kihasználtsága. A jelenlegi körülmények kevés infrastruktúra megépítésével is orvosolhatók A modellezési eredmények alapján a TAP (TR-GR-AL-IT), az IGB (GR-BG) és a horvát LNG megépítése, különösen a horvát magyar interkonnektor tarifájának egyidejű csökkentése mellett társadalmilag megtérülő beruházásnak bizonyultak.

A tanulmányt Kaderják Péter mutatta be a Duna Régió - LNG Álom vagy valóság című szemináriumán Brüsszelben 2016 május 26-án.