Események / Workshopjaink
Az időjárásfüggő energiatermelés integrálhatósága a hazai villamosenergia rendszerbe2016. október 18. - REKK PiacMonitoring Klub

2008-ban a Magyar Energia Hivatal felkérésére a MAVIR megvizsgálta, hogy mennyi időjárásfüggő kapcsolható be a rendszerbe biztonságosan. Ez a dokumentum megállapította, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a meglévő 330 MW-os kapacitás-létesítési lehetőség mellett további 410 MW-nyi kapacitás-létesítési jog osztható ki. A kapacitás korlátozására azért volt szükség, hogy – elsősorban a leszabályozási – tartalék beszerzését ne kelljen drasztikusan megemelni, mivel az jelentősen növelhetné a tartaléktartás költségét. A tanulmány elkészítése óta közel 10 év telt el, ugyanakkor ez a korlát azóta sem változott meg, annak ellenére, hogy jelentős technológiai és szabályozási változások valósultak meg hazánkban és az Európai Unióban egyaránt, illetve a rendszeres felülvizsgálat törvényi kötelezettség lenne.
A piacmonitoring klub témája annak vizsgálata, hogy ez mennyire tekinthető reális korlátnak, milyen feltételek és költségek mellett lehetne növelni a maximálisan beépíthető kapacitás mennyiségét.

Térkép
Kapcsolódó termékek

Az esemény a REKK Alapítvány támogatásával valósult meg.