Rólunk / Sajtómegjelenések
A villamosenergia-tárolás szabályozási kérdései MagyarországonAz NRGreport írása a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont (REKK ) tanulmánya alapjánFeltöltve: 2018. augusztus 16.

Az elektromos energia tárolását lehetővé tevő megoldások a klímavédelmi erőfeszítések és a megújuló forrásból származó termelés integrálásának kihívásai miatt egyre fontosabb szerepet kaphatnak a jövő villamosenergia-rendszerében - írja Beöthy Ákos a REKK Policy Brief 2018 évi negyedik kiadványában.

Az időjárásfüggő termelés térnyerésével mind nagyobb változékonyságot mutathat az áramkereslet és a megújulók termelésének különbségeként értelmezett ún. maradó kereslet, amelyet hagyományos erőművek termeléséből vagy tárolókból származó villamos energiával kell kielégíteni. A termelés rövid távon egyre inkább eltérhet az előrejelzésektől, miközben a rendszernek a frekvenciaváltozásokat mérséklő tehetetlensége (hálózatstabilitási inercia) csökken. Gyakrabban válhat szűkössé az átviteli- és az elosztóhálózatok kapacitása, mert azok nem birkóznak meg a megújulók csúcstermelésével.

A cikk az NRGreport oldaláról érhető el.

A témához kapcsolódó szabályozási összefoglaló