Kiadványok / Publikációk
Cost-efficiency benchmarking of European renewable electricity support schemesRenewable and Sustainable Energy Reviews - referált cikkek Megjelent: 2018. szeptember 24.

Cikkünkben elemezzük a megújuló villamosenergia-termelés költséghatékonyságának alakulását a 2000-2015 évekre a CEER által gyűjtött adatok alapján. Egy költséghatékonysági indikátorral a 'Data Enevelopment Analyis' (DEA) módszerével vizsgáltuk az európai megújuló villamos energiára vonatkozó támogatási rendszereket, azon belül is a szél és fotovoltaikus (PV) energiatermelésre fókuszálva. A javasolt módszer egy relatív, összehasonlítható indikátort használ, mely a nagykereskedelmi ár hatásaitól megtisztított támogatási egységköltséget számítja ki. A DEA elemzésben az indikátorunkat kiegészítettük a nemzeti LCOE értékekkel, melyek mint input változók szolgálnak a támogatások értékelésekor.

A cikk továbbá áttekintést ad a korábbi, területre vonatkozó tanulmányokról. Eredményeink azt mutatják, hogy bár a PV technológia gyors költségcsökkenést mutat, a szélenergia támogatása még mindig költséghatékonyabb volt a vizsgált periódusban a PV támogatásnál. A DEA eredmények azt mutatják, hogy Európa északi országai (Norvégia, Svédország, Írország és Dánia) voltak a leghatékonyabbak a szélenergia támogatása terén, míg a fotovoltaikus kapacitások terén Románia, Málta, Ciprus és Olaszország voltak a legköltséghatékonyabbak. Ezek közül egyes országok hagyományos megújuló-energia 'nagyhatalmak', de újonnan belépő országok is szerepelnek köztük, melyek a csökkenő technológia költségeknek köszönhetik jó helyezésüket. Az elemzés eredményei alapján a finanszírozási költségek és a megújuló erőforrások rendelkezésre állása kulcsszerepet játszik a támogatások költséghatékonyságában.

Elérhető a kiadó honlapján.