Rólunk / Vízgazdasági csoport
Vízgazdasági csoport

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont Vízgazdasági Csoportja elsősorban a hazai, illetve a környező régióra vonatkozó vízhasználatok és vízkár-elhárítási tevékenységek gazdasági és környezeti szempontú elemzésével foglalkozik.

Szemléletünk lényege az általában külön-külön vizsgált ágazatok – vízgyűjtőkre és vízkészletekre gyakorolt parciális hatásainak – egységes összefüggésrendszerben való értelmezése és közgazdasági elemzése. A vízhez kapcsolódó gazdasági kérdések megközelítésének fókusza a természetes vízkörforgás, témája az ezt befolyásoló társadalmi-gazdasági tevékenységek vizsgálata.

A víz természetes körforgása mentén nyíló értékteremtési lehetőségek módosítják a hasznosított természeti erőforrás készletet, nem csak saját maguk, hanem más hasznosítási tevékenységek számra is. Az erőforrások hatékony allokációja ebben a sokszorosan összekapcsolt hatásrendszerben nem magától értetődő, de ez ad jelentőséget a közgazdasági tudás megfelelő alkalmazásának.

A REKK.AQUA víziközmű szektorral foglalkozó elemzései

A REKK.AQUA vízgyűjtő-gazdálkodáshoz és az árvízkockázat kezeléséhez kapcsolódó elemzései

Corvinus VízKör - Water Policy Lab

A REKK Vízgazdasági Csoportját, a REKK.AQUA-t 2007 végén hoztuk létre. A csoport szakmai hátterét hozzánk csatlakozó kollégáink korábbi tevékenysége biztosítja. A Vízgazdasági csoport munkatársainak korábbi elemzései.