Elemzések
Környezetpolitikai alternatívák értékeléseA környezetvédelmi intézkedések hasznainak közgazdasági értékeléseFeltöltve: 2015. március 1.

A kutatás célja a nemzetközi környezeti értékelési irodalom eredményeire támaszkodva egy olyan útmutató készítése volt, ami segítséget nyújt a környezetpolitikai döntéshozóknak a hatékonyabb, a környezeti változások értékét is figyelembevevő szabályozás kialakításában. Az irodalom tanulmányozása mellett a hazai környezeti állapot részletes vizsgálata is kiindulópontja volt elemzésünknek. A vizsgálat eredményeként környezeti szabályozási területenként határoztuk meg azokat az intézkedéseket, amelyek a legvonzóbb költség-haszon aránnyal járnak.

Külön figyeltünk azokra az intézkedésekre, amelyek megvalósítási költségeit bőségesen felülmúlják a várható társadalmi hasznok. Ezek az ún. "no-regret" lépések a környezetpolitikai prioritások sarokpontjai lehetnek: elsősorban a városi szálló por kibocsátás csökkentése és az ökoszisztéma szolgáltatások előmozdítása.