Elemzések
LNG terminálok szabályozási kereteiFeltöltve: 2020. június 3.

Az európai fogyasztók számára a megfizethető energia, az ipari versenyképesség és az ellátásbiztonság alapját a jól működő és likvid földgázpiacok adják. Az európai Green Deal környezetvédelmi célkitűzéseihez szintén elengedhetetlen a versenyképes dekarbonizált gázpiac. Ez a tanulmány azokat a szabályozói korlátokat és hiányosságokat keresi, melyek akadályozzák a működő LNG terminálok optimális kihasználtságát. Emellett ajánlásokat fogalmazunk meg, melyekkel az azonosított korlátok kezelhetők. Az elemzés különösen időszerű a 2018-2019-ben megnövekedett LNG kínálat tükrében.

A REKK a Trinomics vezette konzorcium részeként kereste a válaszokat e fenti kérdésekre. A tanulmány az iparági szereplőkkel, szabályozókkal és LNG terminál üzemeltetőkkel végzett kérdőíves felmérésen és interjúkon alapul, amelyek segítségével azonosítottuk a létező szabályozói korlátokat, majd vázoltuk a lehetséges megoldási lehetőségeket.

A REKK az EGMM (Európai Gázpiaci Modell) segítségével modellezte az azonosított megoldási lehetőségek hatásait. Következtetéseink szerint habár léteznek bizonyos korlátok, a jelenlegi európai szabályoás jól működik, és a megnövekedett LNG kínálatot képes rugalmasan és gyorsan felszívni.

A tanulmány az Európai Bizottság honlapján érhető el.