A projekt keretei között azt vizsgáltuk, hogy az élelmiszeripari KKV-k esetében hogyan lehet csökkenteni a vállalkozások energiafelhasználását, valamint a felhasznált energia egy részét kiváltani megújuló energiával. Az élelmiszeripar előzetes elemzése alapján a KKV-k energiafelhasználása szempontjából leginkább fontos két alterület a pékáru- tésztafélék gyártása és a húsfeldolgozás szektorok. A kutatás során a lehetséges energiahatékonysági beruházásokat három élelmiszeripari KKV-nél elvégzett energetikai veszteségfeltáró vizsgálat alapján határoztuk meg, amelyeket a Wattmanager Kft. munkatársai készítettek. Így az energetikai auditoknak köszönhetően valós, gyakorlati példák alapján határozhattuk meg a szektorban rejlő megtakarítási lehetőségeket. A feltárt beruházási lehetőségeket azok diszkontált megtérülési ideje alapján értékeltük, majd azok megtakarításait és beruházási költségeit szektorális szintre vetítettük, figyelembe véve a lehetséges beruházások általános alkalmazhatóságát, relevanciáját. A referencia szcenárió becslései alapján a szektor KKV-inek energiafelhasználása 15 éven belül megtérülő beruházásokkal 14%-kal csökkenthető, ennek teljes beruházási költsége 51 milliárd forint. Az éves energiaköltség ebben az esetben 71 milliárd forintról 58 milliárd forintra csökken. Az optimista szcenárió esetében a megtakarított energiamennyiség elérheti a 39%-ot. A megtakarítási potenciálbecslés mellett a projekt keretei között a Wattmanager és a REKK munkatársai egy handbookot is készítettek, amely a legfontosabb megtakarítási lehetőségeket mutatja be az élelmiszeripari KKV-k számára.
Kapcsolódó esemény:
2024. október 10. - Élelmiszeripari KKV-k dekarbonizációs lehetőségei Magyarországon