Oktatás / ERRA képzések
Megújuló energiák szabályozása 20112011. november 7-11. - Budapest

Az energetikai vállalatok számára támasztott legnagyobb kihívás a környezetvédelmi szempontból fenntartható infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése. Az energiaszektortól elvárt klímavédelmi, helyi környezetvédelmi és ellátásbiztonsági erőfeszítéseknek messzemenő következményei vannak az energiapiacokon kialakuló termelési költségekre, árakra és a technológiákra. Ezek a fejlemények határozzák meg a jövő energiapiacait, és nagy valószínűséggel hosszú távú hatásaik lesznek a beruházásokra, a technológiaválasztásra és az átviteli és elosztóhálózatok működtetésére.

Ezek a változások nem csak a vállalatok, hanem a szabályozó számára is kihívásokat jelentenek. Bár a környezetvédelmi szabályozás jellemzően nem az energiaszabályozó hatásköre, a hatóságoknak fel kell mérniük a megújuló energiák által okozott hatásokat az energiapiacon. Az energiaszabályozó hatásóságoknak kell meghatározniuk a megújuló energiák támogatási rendszerét, hálózathoz való hozzáférését, bizonyítványrendszereket és egyéb kapcsolódó szabályozásokat, amely elősegíti ezen technológiák gyors elterjedését.

A képzés három területre koncentrál: a megújuló energiák szabályozása és támogatása, az üvegházhatású gázok piacainak működtetése illetve a helyi vállalatok szennyezésének szabályozása.

A képzés során érintett főbb témakörök:

  • szakpolitikai és üzleti környezet
  • technológiák és hálózati integráció
  • támogatási rendszerek tervezése
  • Egyéb szabályozói kérdések
  • Hálózati szabályozás átalakítása

A képzésre 25 szabályozó és iparági szakember érkezett, elsősorban Kelet-Európából.

A kurzus részletes programja