Események / Workshopjaink
Mi van a magas energiaárak mögött? - Workshop újságírók számára2022. június 29. - 11:00 - 12:00
Helyszín: online

A workshopon a REKK kutatói röviden ismertetik az elmúlt hónapok magas energiaárai mögött húzódó legfontosabb folyamatokat, és a közeljövőben várható piaci trendeket.

Nem a kevesebb szélenergia, és nem is az uniós klímapolitika és az ezzel összefüggő, a szén-dioxid-kibocsátást terhelő kvótaárak alakulása áll a gáz-, és ezzel összefüggésben az áramárak emelkedése mögött. Az áram árát döntően a gáz, a gázét pedig piaci folyamatok emelték a többszörösére már az ukrán háború előtt is – ezt látjuk, ha megnézzük az árak összetevőit és azok alakulását.

Az európai földgáz ára 2021 végén meredek emelkedésnek indult, mely több tényező együttes hatására alakult így. Az árnövekedést elsősorban a COVID-járvány után helyreálló európai gázkereslet, a csökkenő európai földgázkitermelés, a szűkös LNG-piac, illetve Oroszország kínálatot és európai eladásokat korlátozó viselkedése okozta.

Tervezett program

11:00-11:20 Európai földgázpiaci folyamatok

11:20-11:40 Európai villamosenergia-piaci folyamatok

11:40-12:00 Kérdések

A workshopról felvétel készül, melyet a résztvevők utólag megtekinthetnek. Az előadás létrejöttét a European Climate Foundation támogatta.

További információ és jelentkezés:

Térkép