Események / Workshopjaink
A magyarországi gázpiac elmúlt évének áttekintése2022. november 17. - 9:30 - 12:00, Piaci Jelentés Workshop
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest, Fővám tér 8. (E épület) Faculty Club

Az elmúlt évben Európa földgázpiacai gyökerestül felfordultak. Oroszország először a kínálat fokozatos visszatartással manipulálta a piacokat, melyre Európa gyorsan és hatékonyan reagált. Rövid távon az orosz gázt LNG-re cserélte a kontinens. A 80%-os betárolási céllal és az orosz gáz kiesésével hatalmas addicionális LNG-igény jelent meg Európában. A globális LNG-piacok erre rugalmasan reagáltak, ami erősen felhajtotta az ázsiai árakat: az elmúlt tíz évben először kereskedett Európa prémiummal az ázsiai piacokhoz képest. Nyár végére a tárolói célok teljesültek, Európa minden eddiginél felkészültebben várja a telet.

A következő tél gázellátása Európában biztosnak látszik, de az orosz gáz nélkül hogyan tölthetők fel a tárolók jövőre? Milyen áron vehetünk gázt a következő hónapokban? Visszatér-e az európai piac a háború előtti árszintekre, vagy stabilizálódnak a magas gázárak? Mit tehet Európa és Magyarország, hogy hosszú távon is megfizethető energiához jussanak a háztartások, az ipar és az erőműveink? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk vendégeinkkel a REKK hagyományos gázévet értékelő rendezvényén.

Előadók:

  • Kotek Péter, kutató főmunkatárs, REKK
  • Ságvári Pál, stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettes, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A panelbeszélgetés résztvevői:

  • Lakatos Benjámin, vezérigazgató, MET Csoport
  • Garai Dániel, vezérigazgató, CEEGEX Zrt.
  • Kriston Ákos, vezérigazgató, Magyar Földgáztároló Zrt.

  • moderátor: Felsmann Balázs
Fotóalbum

Az esemény a REKK Alapítvány támogatásával valósult meg.