Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2013. évi I. számMegjelent: 2013. március 1.
Vihar a rezsiben – A REKK elemzése a 2013. januári 10%-os rezsicsökkentésről | A rendszerszintű tartalékok beszerzésének idei fejleményei | A villamosenergia-szektor átmeneti mentessége az ETS harmadik időszakában

Tartalomjegyzék

Vihar a rezsibenA REKK elemzése a 2013. januári 10%-os rezsicsökkentésről

A kormány „rezsicsökkentés” néven ismertté vált rendelkezése jelentős visszhangot váltott ki a médiában és a szakmában egyaránt. Írásunkban arra vállalkozunk, hogy objektív, rövid gyorsjelentést adjunk az intézkedéscsomagról és annak hatásairól. A cikk a REKK saját kutatásain alapszik. A gyors elemzés érdekében több ponton is el kellett fogadnunk a jogszabályi és adatszolgáltatási hiányosságokat. Ennek ellenére elemzésünk több fontos összefüggésre és változásra hívja fel a figyelmet.

A háztartások rezsikiadásait tekintve megállapíthatjuk, hogy a földgázés villamosenergia-árak sem régiós, sem szélesebb összehasonlításban nem számítanak magasnak a rendkívül magas, 27%-os forgalmi adókulcs ellenére sem. Az árváltozások dinamikáját tekintve, elsősorban a villamos energia esetében, 2009–2010-ben kimutatható az árhatóság kudarca: a csökkenő áras piaci környezetben lehetett volna mérsékelni az egyetemes szolgáltatói árakat. Ha a magyar háztartások lakásrezsihez kapcsolódó energiakiadását a háztartások éves kiadásainak arányában tekintjük, akkor az régiós összehasonlításban nem, de széles európai összehasonlításban magasnak tekinthető.

A rendszerszintű tartalékok beszerzésének idei fejleménye

A villamosenergia-rendszer zavartalan működéséhez szükséges rendszerszintű tartalékok lekötése a rendszerirányító feladata. Az idei évre vonatkozó tender előtt a beszerzés módszertanában a MAVIR komoly változásokat hajtott végre, ami az eddigi eredmények alapján jelentős pozitív hatást gyakorolt a beszerzési költségek nagyságára. Cikkünkben elsősorban a legnagyobb költségtételt jelentő szekunder és tercier tartalékok beszerzésének fejleményeivel foglalkozunk. Bemutatjuk a MAVIR által alkalmazott módszertan legfontosabb változásait, illetve azok előnyeit, valamint értékeljük az idei évre vonatkozó, eddig megtartott tenderek eredményeit.

Szerző: Selei Adrienn
A villamosenergia-szektor átmeneti mentessége az ETS harmadik időszakában

Az európai kibocsátás-kereskedelem (ETS) harmadik időszakában (2013–2020) megváltozik a kibocsátási egységek kiosztásának alapelve. Míg a második időszakot alapvetően az ingyenes kiosztás jellemezte (a tagországok a teljes mennyiség legfeljebb 10%-át árverezhették), addig 2013-tól körülbelül csak az egységek felét osztják ki ingyenesen. A kiosztás módszerét az Európai Bizottság azért változtatta meg, mert az árveréses módszer kiküszöböli az ingyenes kiosztásból eredő, az erőműveknél keletkező, ún. váratlan nyereséget („windfall profit”) , és egyúttal egyenlő feltételeket biztosít az új belépőknek is.

Szerző: Pató Zsuzsanna