Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2009. évi I. számMegjelent: 2009. március 1.
Az MVM aukció értékelése | Éves határkeresztező kapacitásaukció | Mennyit ér a folyamatos gázszolgáltatás a KKV-k számára? | A rendszerhasználati díjak változása 2009 elején

Tartalomjegyzék

Az MVM aukció értékelése

A virtuális erőművi kapacitás (VPP) árveréseken megvásárolható villamos energia a piacnyitás kezdete óta számottevő részarányt képvisel a szabadpiaci szegmens fogyasztóinak ellátásában. A piaci folyamatok alakulásában ezért fontos szerepet játszik az, hogy az MVM milyen szállítási struktúrájú és mekkora volumenű virtuális erőművi termékkel jelenik meg a piacon.

Éves határkeresztező kapacitásaukció

2008. november 27-én a MAVIR Zrt. megtartotta a 2009-re vonatkozó éves határkeresztező kapacitásaukcióját. Az elmúlt évekhez képest előrelépés a piaci környezetben, hogy az idei évtől kezdve a szlovák–magyar határon meghirdetett kapacitás is közös aukció keretében kerül kiosztásra.

Szerző: Tóth András István
Mennyit ér a folyamatos gázszolgáltatás a KKV-k számára?

A 2009-es év legfontosabb hazai energiapiaci eseménye az orosz gázimport leállása volt. Az emiatt elrendelt fogyasztáskorlátozás komoly költségeket, illetve elmaradt profitot okozott számos nagyipari fogyasztó számára. A REKK már korábban is foglalkozott a gázkimaradás okozta (lehetséges) károk számszerűsítésével mind a nagy ipari fogyasztók, mind a fogyasztásukban januárban nem korlátozott kis- és középvállalkozások szintjén. A nagyfogyasztók kárairól sok újságcikk jelent már meg. Írásunkban röviden ismertetjük, hogy a kis- és középvállalkozások esetében mekkora károkat okozna egy lehetséges szolgáltatás-kimaradás.

Szerző: Szolnoki Pálma
A rendszerhasználati díjak változása 2009 elején

2009 elején a villamos energia rendszerhasználati díjak a 2008. évi szinthez képest összességében 9,9%-kal, 11,97 Ft/kWh-ról 13,16 Ft/kWh-ra emelkedtek a lakossági fogyasztók számára. A változás és annak értelmezése azért különösen fontos, mert az idei tarifák egy új, négyéves árszabályozási ciklus induló árai. Ez egyrészről azt jelenti, hogy mértéküknek tükrözni kellene a szabályozás alá eső tevékenységek elmúlt négy évében produkált hatékonyságjavulását. Másrészt az elosztói tevékenység esetében az induló árak a következő négy évben inflációs indexálás révén változnak majd, így döntő módon határozzák meg az elosztó társaságok jövedelmezőségét ebben az időszakban

Szerzők