Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2014. évi I. számMegjelent: 2014. március 1.
A második rezsicsökkentés | Erőművi beruházási tevékenység és kapacitásmérleg Magyarországon | A megújuló alapú villamosenergia- termelés támogatási rendszereinek problémái és az uniós reform elképzelések | A 2030- as európai klímapolitikai tervek

Tartalomjegyzék

A második rezsicsökkentés

Cikkünkben a második rezsicsökkentést, azon belül a 2013. novemberi villamosenergia- és földgázár- csökkentést vesszük szemügyre. A rezsicsökkentés piaci szereplők árbevételére gyakorolt hatása mellett megvizsgáljuk, hogy a hatósági árak további mérséklése mennyire állt összhangban az európai villamosenergia-piaci folyamatokkal, illetve milyen részt vállaltak a „második körös” árcsökkentésben a villamosenergia-, illetve a földgázpiacokon kiemelt piaci pozícióban lévő nagykereskedők.

Erőművi beruházási tevékenység és kapacitásmérleg Magyarországon

Írásunk az elmúlt évek hazai erőművi beruházásaival foglalkozik. Arra a kérdésre keressünk választ, hogy a válság előtt megkezdett beruházások beérése, majd az egyre kedvezőtlenebb piaci környezet hatására történő erőmű leállítások és beruházástörlések összességében milyen kapacitásmérleget eredményeztek. Romlott-e az ellátásbiztonság, csökkent-e a rendszer szabályozhatósága, láthatóak-e olyan jelek, melyek szabályozói beavatkozást tennének szükségessé?

A megújuló alapú villamosenergia-termelés támogatási rendszereinek problémái és az uniós reform elképzelések

Cikkünkben a megújuló támogatási rendszerek problémáival és az uniós reformelképzelésekkel foglalkozunk. A társadalom és a költségvetés teherviselő képességét és hajlandóságát meghaladó támogatási igények több tagállamban ad-hoc szabályozói beavatkozásokhoz vezettek. Az Európai Bizottság az ilyen szabályozói anomáliák hatására 2013 novemberében nyilvánosságra hozta a megújuló támogatási rendszerek megreformálását célzó javaslatait. A jogszerűség kereteit feszegető esetleges szabályozói megoldásokat a cseh és román beavatkozások példáján mutatjuk be, majd áttekintjük a támogatási rendszerek „piacosítását” és a megújuló termelők piaci integrációját célzó uniós reformelképzelések főbb pilléreit.

Szerző: Pató Zsuzsanna
A 2030-as európai klímapolitikai tervek

Az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentését célzó jelenlegi uniós szabályozói eszköz, a kvótakereskedelmi rendszer (ETS) évek óta jelentős túlkínálattól és alacsony áraktól szenved, így az jelenlegi formájában nem alkalmas ambiciózusabb emissziócsökkentési célok elérésére. Az ETS reformjára vonatkozó korábbi elképzelések és a 2030-ra vonatkozó csökkentési célok egységes klímavédelmi „javaslatcsomaggá” álltak össze. Cikkünkben ezt az Európai Bizottság által 2014 januárjában megfogalmazott 2030-ra vonatkozó emisszió- -csökkentési cél- és eszközrendszert mutatjuk be, melyet 2014 során a tagállamoknak végleges formába kell önteniük.

Szerző: Pató Zsuzsanna