Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2015. évi I. számMegjelent: 2015. március 1.
Fény az alagút végén? Az olajáresés lehetséges hatásai a földgázalapú villamosenergia-termelés jövedelmezőségére | A szlovák-magyar határkeresztező gázvezeték kapacitás-kiosztásának rejtelmei | A mega-projektek alkonya | Újraindult a mecseki szénbányászat

Tartalomjegyzék

Fény az alagút végén?Az olajáresés lehetséges hatásai a földgázalapú villamosenergia-termelés jövedelmezőségére

2014. júliusában a Brent olajár megállíthatatlan esésnek indult, amely még 2015 januárjában is kitartott. Az olajáresés oka fundamentális volt: az észak-amerikai palaolaj-kitermelők által támasztott túlkínálat globális csökkenő kőolajkereslettel párosult, amely két hatás árzuhanást okozott. A túlkínálat ellenére az OPEC nem fogta vissza kitermelését, piaci részesedését féltve. Az olajár 2015 januárjában 46 $/hordó áron is állt, megközelítetve a 2008 évi 42 $/hordó mélypontot.

Szerző: Kotek Péter
A szlovák­-magyar határkeresztező gázvezeték kapacitás­kiosztásának rejtelmei

Elkészült a régen várt szlovák-magyar határkeresztező vezeték. Bár még megoldásra várnak kisebb technikai problémák, elsősorban nem ezek az okozói annak, hogy a szállítások nem indulhattak el. A korábban céldátumként megjelölt 2015 januárjában még azt sem lehetett tudni, hogy milyen módon és mikor juthatnak a rendszerhasználók a kapacitásokhoz. Ahhoz, hogy megérthessük a régen várt határkeresztező vezeték kapacitás kiosztása körüli megtorpanást, röviden át kell tekintenünk a projekt létrejöttének körülményeit. Ezt követően fogalmazhatjuk meg, milyen elvek mentén kellene a kapacitásokat kiosztani ahhoz, hogy a vezeték megépítésével kitűzött célok teljesülhessenek.

A mega-projektek alkonya:A Déli Áramlat kudarcának régiós következményei

Röviddel a Déli Áramlat megépítésére vonatkozó tervek váratlan visszavonását követően Alexey Miller, a Gazprom vezérigazgatója a pontosan ugyanakkora kapacitásra (63 mrd m3) tervezett Török Áramlatot nevezte meg a Déli Áramlat utódjaként. A négy csőből álló 900 km-es csővezeték első szakasza a Fekete-tengert átszelve érné el Törökországot, 13 mrd m3-el járulva hozzá a török piac ellátásához, majd a görög határig haladva 50 mrd m3 földgázt szállítana Európa irányába. A Gazprom ezidáig 4,7 mrd $-t költött el a beruházás első, 30 mrd m3-es fázisának várhatóan 20 mrd $-ra becsült költségéből, elsősorban a tenger alatti vezetékszakaszra.
Az Ukrajna megkerülését célzó orosz tranzitpolitikai törekvésekkel összhangban Alexey Miller felhívta rá a figyelmet, hogy három év múlva, a Török Áramlat várható üzembe lépését követően, a Gazprom beszünteti az Ukrajnán keresztüli európai szállításokat. Bár ez az infrastrukturális korlátokat tekintve meglehetősen valószerűtlenül hangzik, hűen tükrözi az orosz fél elszántságát, hogy Ukrajna tranzitszerepét bármi áron megszűntesse, ami ugyanakkor régiónkban gázellátási vákuumot eredményezhet.

Szerző: Nolan Theisen
Újraindult a mecseki szénbányászat

A Pannon Hőerőmű Zrt. tavaly decemberben újraindította a termelést a külszíni pécs-vasasi szénbányában. A 4,2 négyzetkilométeres bányatelek a felmérések szerint mintegy 3 millió tonnányi kitermelhető szénvagyont rejt, melyből több mint 100 ezer tonna az újranyitott külfejtésre alapozva, a bánya kiterjesztése és érdemi beruházás nélkül, közvetlenül is elérhető, termelhető. A vállalat tervei szerint egyelőre évente 15 ezer tonna szenet bányásznak ki, ami az alacsony kitermelési költségeknek köszönhetően a külföldi importszenek árának töredékéért lesz elérhető.

Szerző: Beöthy Ákos