Kiadványok / Publikációk
A magyar és német másnapi áramárak különbségének okaiMiért drága a magyar árampiac? - folyóiratcikkekMegjelent: 2017. július 3.

Az elemzés célja, hogy feltárja a német és magyar másnapi áramárak közötti különbségek lehetséges okait. A cikk a 2011-2013-as időszak adatai alapján vizsgál három hipotézist: i) az északi (különösen a szlovák) határon nem áll rendelkezésre kellő határkeresztező kapacitás; ii) a kedvezőtlen hidrológiai helyzet a Balkán országaiban megnövekedett áramimport keresletet gerjeszt, ami megemeli a magyar árakat; iii) a hazai nem tervezett erőművi kiesések okozta kínálati sokkok hatására ugranak meg a magyar árak.
Kereszttáblák segítségével mind az osztrák, mind a szlovák határkeresztező kapacitások, a balkáni csapadék mennyiség, és a nem tervezett hazai erőművi kiesések árkülönbségre gyakorolt hatása is igazolható. Lineáris regresszió segítségével utóbbi, vagyis a kínálati sokkok hatása nem igazolható. Mindkét esetben kimutatható volt, hogy az árkülönbség szignifikánsan nagyobb hétvégén, mint hétköznap.
A REKK Európai Árampiaci Modelljének (EEMM) segítségével szintén vizsgálható volt a fenti változók hatása. Az eredmények alátámasztják a kereszttáblák és lineáris regresszió által kimutatottakat, ugyanakkor a modellezés alapján a nagyobb árkülönbség a csúcsidőszakban várható.