Elemzések
Közös érdekű projektek értékelési módszertanának kialakítása és alkalmazása az Energiaközösség számáraFeltöltve: 2013. november 1.

A PECI (Projects of Energy Community Interest) címkét azok a projektek érdemlik ki, amelyeknek a legnagyobb pozitív hozzáadott értékük van az Energiaközösség minél több tagja számára. A közel száz projekt közül végül 35 PECI-t választott ki az a munkacsoport, amely már az EU 2030-as Energiastratégiájának előkészítésében is részt vett. A munkacsoport elnökségét az Európai Bizottság adta, az Energiaközösség koordinálta, ennek munkájában adtunk technikai segítséget.

A PECI státuszra jelölt projektek több, az Energiastratégia által azonosított kategóriában (villamosenergia-termelés, villamosenergia-, földgáz- és kőolajinfrastruktúra) versenyeztek, ezeket a projektek támogatói azonosították. Ezzel párhuzamosan a REKK elkészítette az értékelési metodológiát, és a munkacsoport által kijelölt súlyok alapján rangsorolta a PECI jelölteket. A PECI jelölt projekteket emellett nyilvános vitára is bocsátották. A PECI-k listáját a 2013. október 11-i Miniszterek Tanácsán fogadták el, ezt követően 2013 novemberében tette közzé az Energiaközösség titkársága az elemzést.