Események / Workshopjaink
A zöld és hatékony távhőtermelésben rejlő potenciál2020. június 24. - 16:00 - 17:45 Online Workshop
Helyszín: Budapest, 1096 Budapest Fővám tér 8

Magyarország integrált Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT) 60% feletti megújuló arányt céloz meg a távhőszektorban annak érdekében, hogy a klímaterv főbb célszámai teljesüljenek. Ehhez a megújulóenergia-kapacitások jelentős növelésére lesz szükség. A REKK 2020. májusában megjelent, a MATÁSZSZ megbízásából készült elemzése felmérte a legnagyobb hazai távhőkörzetekben hasznosítható megújuló (biomassza és geotermikus) alapú távhőtermelési potenciált, és megvizsgálta, hogy a hatékony (jelentős részben megújuló energiaforrásokon, hulladékhőn, és kapcsolt termelésen alapuló) távhőrendszerek kialakításához szükséges beruházások megvalósítása milyen technológiai összetételben, milyen energiahordozókra alapozva, és milyen költségszinten lehetséges.

Az online workshopon összefoglaltuk a potenciálbecslés főbb eredményeit, emellett megvitattuk, hogy hol tartunk a zöld és hatékony távfűtés megvalósulása felé vezető úton, milyen kihívásokkal szembesülnek a termelők/befektetők és milyen fenntarthatósági kockázatokat rejt a nagyarányú megújuló alapú távhőtermelés. Beszélgettünk arról is, hogy milyen szabályozási eszközök és ösztönzők segíthetik a szektort a szükséges fejlesztések megvalósulásában.

Meghívott előadóink voltak Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Orbán Tibor a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke, valamint Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese.

Kapcsolódó termék

Az esemény a REKK Alapítvány támogatásával valósult meg.