Elemzések
A Tiszaroffi árapasztó tározó megnyitásának hatása az árvízkockázatraMonte Carlo szimuláció alapú döntéstámogató szoftver fejlesztéseFeltöltve: 2015. szeptember 29.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság számára készítettük az árvízi védekezést segítő döntéstámogató rendszert.

A Tiszaroffi árapasztó tározó a hidrológiai elemzések szerint számottevő segítséget nyújthat egy töltésszakadással fenyegető árhullám csillapításában és az esetleges árvízi katasztrófák elkerülésében. A tározó megnyitása ugyanakkor egy jelentős költségkövetkezményekkel járó esemény. A tározóban mezőgazdasági tevékenység folyik és ha ez a terület elárasztásra kerül, a kapcsolódó kártalanítási költségek bizonyosan jelentkeznek, ezzel szemben bizonytalan a tározó használatából fakadó haszon nagysága. Ez a haszon egyrészt a katasztrófa kockázatának csökkenéséből, másrészt a védekezési költségek esetleges csökkenéséből származik. Egy árvízi hullám levonulásakor ebben a bizonytalanságokkal terhelt helyzetben kell az árapasztó tározó használatáról dönteni.

A munka célja volt, hogy közgazdasági információkat nyújtson a védekezést vezetők számára a tározó igénybevételéről szóló döntésükhöz, segítséget nyújtson az optimálist minél inkább megközelítő döntés meghozatalában. Ennek érdekében készítettük el a döntés-támogató modellt, amely egy közgazdasági eszköz, de inputként tartalmazza azokat a hidrológiai összefüggéseket és eredményeket is, amelyek szükségesek a megalapozott gazdasági következtetések levonásához. A modell feltölthető az aktuális árhullám adataival és éles helyzetben is futtatható.