Elemzések
SLED: Délkelet-európai országok villamos szektorának dekarbonizációs modellezéseFeltöltve: 2015. december 10.

A SLED (Support for Low-Emission Development in South Eastern Europe) projekt célja hogy segítse az albán, macedón, montenegrói és szerb döntéshozókat dekarbonizációs politikájuk kialakításában a villamos energia szektoruk vonatkozásában.
Ehhez három szcenáriót (Referencia, Jelenlegi Politikák és Ambíciózus Dekarbonizációs Politika) elemeztünk a REKK Európai Villamosenergia-piaci Modelljének (EEMM) modelljének segítségével. A szcenáriók eltérő szintű karbonárazási, keresleti és kínálati opciókat használnak a szektorbeli hatások számszerűsítéséhez.
Az ÜHG kibocsátások, a termelési portfólió, export-import változása mellett számszerűsítettük a beruházási költségek változását és a megújulókra költött támogatási összeg nagyságát a három szcenárió vonatkozásában. Az elemzéseket mind a négy célország esetében, mind regionális szinten is elvégeztük.
A projekt az Osztrák Fejlesztési Intézet (Austrian Development Cooperation) támogatásával, a Regional Environmental Centre (REC) koordinálásával valósult meg.

A kutatás zárótanulmányai a projekt honlapján érhetők el:

Decarbonisation Modelling in the Electricity Sector: Albania
Decarbonisation Modelling in the Electricity Sector: Former Yugoslav Republic of Macedonia
Decarbonisation Modelling in the Electricity Sector: Montenegro
Decarbonisation Modelling in the Electricity Sector: Serbia
Decarbonisation Modelling in the Electricity Sector: Regional Report