Elemzések
A hazai nagykereskedelmi villamosenergia-piac modellezése és ellátásbiztonsági elemzése 2030-ig különböző erőművi forgatókönyvek mellettFeltöltve: 2019. február 27.

Magyarországon kiemelkedően magas a nettó import aránya, a 2013-2017-es évek átlagában 32%-os. Ennél magasabb értékkel csak Litvánia, Luxemburg, Albánia és Horvátország bír Európában. A magas nettó importarányhoz azonban igen erős hálózati összeköttetés is társul, a teljes hazai beépített erőművi kapacitás 55%-ának megfelelő az importkapacitások mértéke. Elemzésünk egyik fókusza, hogy a magas nettó importarány vezethet-e ellátásbiztonsági problémákhoz. Vizsgálatunk másik központi eleme, hogy a következő évtizedben várhatóan bezáró hazai erőművi kapacitások milyen hatással bírnak a nagykereskedelmi villamosenergia-piacra.
Az időjárásfüggő megújulóenergia-források által termelt villamos energia növekedésével a rendszerben növekszik a változó termelés kiegyenlítésére képes rugalmas kapacitások iránti igény.
Az elemzés során hat, előre definiált erőművi forgatókönyv mellett modelleztük, hogy milyen a kialakuló nagykereskedelmi villamosenergia-ár, a megújulók támogatási igénye, a földgáz-felhasználás alakulása, illetve különböző ellátásbiztonsági mutatókat is számszerűsítettünk.