Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2014. évi III. számMegjelent: 2014. szeptember 1.
Gázárak Európában: Mire elég a nyári árcsökkenés? | Miért drága a magyar árampiac? | Fejlemények az egységes európai árampiac felé vezető úton | A magyarországi megújuló alapú távhőtermelés akadályai

Tartalomjegyzék

Gázárak Európában:Mire elég a nyári árcsökkenés

Ez év tavaszán rég látott mértékű árcsökkenést tapasztaltak a nyugat-európai spot piacok: a kontinentális piacok "falkavezérének" számító NBP havi gázárai néhány hónap leforgása alatt közel 40%-kal csökkentek. Az angliai földgáztüzelésű erőművek jövedelmezősége ennek hatására jelentősen javult: míg tavaly decemberben a széntüzelésű erőművek jövedelmezőségi mutatója, a clean dark spread 33 €/MWhval haladta meg a földgáztüzelésű erőművek hasonló mutatóját (a clean spark spread-et), addig ez az óriási versenyhátrány idén júliusra 5 €/MWh-ra olvadt. De vajon mire volt elég és meddig tarthat a gázárak csökkenése a kontinentális piacokon? Elegendő lehet-e ahhoz, hogy a földgáztüzelésű erőművek évek óta tartó lejtmenete megálljon, és üzemeltetésük újra nyereséges vállalkozássá váljon?

Miért drága a magyar árampiac?A hazai és a német villamosenergia-árak különbözőségének okai

A hazai nagykereskedelmi piacon kialakuló villamosenergia-árak a liberalizáció kezdete óta meghaladják a szomszédos – szlovák és cseh – piacok árszintjét és a referenciaként használt német nagykereskedelmi árakat. A különbözet 2007-ben elérte a 14 €/MWh-t, majd a recesszió első éveiben gyakorlatilag eltűnt, az utóbbi 2 évben azonban újra 3-10 €/MWh tartományban mozog. Elemzésünk során arra kerestünk választ, hogy a magyar (HUPX) és a német (EEX) áramtőzsdén kialakuló másnapi órás áramárak különbsége – továbbiakban spread – miből adódik.

Fejlemények az egységes európai árampiac felé vezető úton

Az Európai Unió fő célkitűzései között szerepel az egységes európai villamosenergia-piac létrehozása. Annak ellenére, hogy a másnapi piacok összekapcsolásásra vonatkozó, eredetileg 2014 végére kijelölt céldátumot vélhetően nem sikerül teljesíteni, az utóbbi időben jelentős integrációs események zajlottak az európai árampiacokon. Jelen tanulmányban a másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolására (day-ahead market coupling) irányuló törekvések friss fejleményeit és várható irányait foglaljuk össze.

Szerző: Selei Adrienn
A magyarországi megújuló alapú távhőtermelés akadályai

A megújuló energiára alapozott hőtermelés és a távhőtermelés piaci részesedésének növelése a hazai energiapolitika gyakran hangoztatott célkitűzése. A Nemzeti Energiastratégia az egyoldalú földgázfüggőség csökkentésének, valamint az ellátásbiztonság növelésének egyik leghatásosabb eszközeként tekint a megújuló alapú hőtermelésre, különös hangsúlyt fektetve a biomassza alapú és a geotermális energiaforrások használatára. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv (NCsT) 2020-ra a teljes hazai hőfogyasztáson belül 18,9%-osra kívánja növelni a megújuló energiaforrások jelenleg 13,6%-os részarányát, hozzájárulva ezzel a földgázalapú hőtermelés dominanciájának enyhítéséhez.