Kiadványok / Piaci jelentés
Jelentés az energiapiacokról 2018. évi I. számMegjelent: 2018. április 18.
A magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia-piac 2017-es évének áttekintése I Felülvizsgált LCP BREF – A nagy tüzelőberendezésekre vonatkozó új kibocsátási határértékek lehetséges hatásai I Mi lesz veled, horvát LNG?

Tartalomjegyzék

A magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia-piac 2017-es évének áttekintése

2017 utolsó negyedévében folytatódott a világpiaci olaj és szénárak emelkedése, ami az európai villamosenergia-piacokon is tartós árnövekedést eredményezett. A hazai árampiaci spread novemberi tetőzését év végén gyorsan lezajló korrekció követte, míg a földgázpiacon a TTF és az orosz importárak növekedését az ukrán behozatal konszolidációja, a határkeresztező exit tarifák csökkenését pedig a horvát irányú export növekedése követte. A hazai árampiac 2017. évi eseményei közül a legnagyobb visszhangot a januári és az augusztusi ártüskék kapták. Az extrém időjárás (a januári hideg és az augusztusi hőség, illetve a nyári csapadékhiány) hatására megugró kereslet, az erőművi kiesések, a régió villamosenergia-piacain tapasztalt feszültségek, és a határkeresztező kapacitások időszakos szűkössége egyaránt hozzájárult a rendkívüli áremelkedésekhez. A háttérben azonban számos egyéb kevésbé látványos, mégis figyelemre méltó folyamat is zajlott: a villamosenergia-fogyasztás tartós bővülése, a földgáztüzelésű erőművek termelésének növekedése, a határidős árak emelkedése és a környező piacoktól való elszakadása (majd év végi korrekciója), a spot piaci árak növekvő volatilitása. A hazai piac tavalyi évét bemutató elemzésünkben rövid áttekintést adunk a fenti folyamatokról.

Felülvizsgált LCP BREF – A nagy tüzelőberendezésekre vonatkozó új kibocsátási határértékek lehetséges hatásai

Vizsgáljuk a nagy tüzelőberendezésekre vonatkozó kibocsátási határértékek (röviden: LCP BREF) szigorodásának hatását. A tavaly augusztusban közzétett új határértékek mindenekelőtt a korszerűtlen szén- és lignittüzelésű erőművek számára okoznak jelentős, sok esetben vállalhatatlanul magas beruházási költségeket. A szigorodó szabályozás miatt bezárni kényszerülő fosszilis kapacitások 2022-re számottevő, de országonként eltérő mértékű áremelkedést okozhatnak. A hatást a várhatóan nagyszámú derogációs (mentesítési) kérelmek enyhíthetik, főként a kelet-európai régióban, miközben az az EU-s országok több mint fele már elkötelezte magát a szenes termelés felhagyása mellett.

Mi lesz veled, horvát LNG?

A földgázszektorban a horvátországi Krk szigetére tervezett LNG terminál sorsát régóta változó intenzitású érdeklődés övezi. A kapacitások lekötésére kiírt open season eljárás hatására a piaci szereplők és az államigazgatás érdeklődése újra felélénkült. A beruházás jellegzetes példája annak, amikor a társadalmilag kívánatos projekt megvalósulását a piaci szereplők - érthető módon - korlátolt kockázatviselési hajlandósága és az ellenérdekelt felek piaci manőverei akadályozzák. A projekt várható hasznait, megvalósulásának akadályait és a lehetséges megoldásokat műhelytanulmányban járjuk körül.