Elemzések
Energiafelhasználás előrejelzése 2020-igFeltöltve: 2013. november 1.

Az előrejelzés célja az Európai Unió Energiahatékonysági Irányelve (2012/27/EU) által előírt primer energia prognózis elkészítése a 2020-as időtávra, illetve információ nyújtása az Irányelvhez kapcsolódó háttérdokumentáció elkészítéséhez az NFM részére.
A prognózis elkészítése két lépésben történt. Először az Irányelv által kiemelten kezelt szektorok (ipar, lakosság, szolgáltatás és közlekedés) végsőenergia-fogyasztását jeleztük előre különböző ágazati (lakosság és szolgáltatás), illetve ökonometriai modellek (ipar és közlekedés) segítségével. Az energiaintenzív ágazatok külön-külön kerültek becslésre. Ezt követte a primerenergia-felhasználás becslése a 2020-ig tartó időszakra. Ennek során előrejeleztük az energia-átalakító szektorok (mely a villamos energia- és hőtermelést, olajfinomítást és kokszgyártást foglalja magában) átalakítási veszteségeit és e szektorok saját energiafogyasztását (villamos szektornál önfogyasztását) és az elosztási veszteségeket.
Az prognózis elkészítése során új peremfeltételek kerületek felhasználásra, melyek közül a Bizottság által előrejelzett alacsonyabb GDP prognózis a legfontosabb eltérés a korábbi előrejelzésekhez képest. Ezen túlmenően az energiahordozó árak, népesség és karbon adók is frissítésre kerültek.

Kutatásvezető
Kutatási területek
Kapcsolódó termék
Megrendelő